Milyen grillt válasszak otthonra?

2020.06.03

Milyen grillt válasszak otthonra?

A grill szezon hagyományosan tavasztól késő őszig tart , de nem titkolt reményeink szerint ez hamarosan megváltozik.  Ma már léteznek beltérben is használható grillek, sőt egyes konyhákban a tűzhely szerves része egy elektromos grill.

A kínálat nagyon változatos, sőt kissé már zavarba ejtően bő , ezért szeretnénk segíteni a választásban.

Grillezéskor a siker sok mindenen múlik, ezek közül a legalapvetőbb az alapanyag, a tüzelőanyag, az eszköz és önmagunk.

Magyarországon évről évre nő a grillfelhasználók száma, és az igazi ínyencek száma is. Egyre több eszköz, online és offline leírás segíti a dolgunkat, és egyre jobb a grilleszközök kínálata is.

Akkor vágjunk is bele!

Gázgrill

Kezdjük is rögtön a gázgrillekkel. Ezeken a grilleken probán gáz segítségével tudunk sütni, könnyű, mobil vagy beépíthető eszközök, gyorsan, egyszerűen használhatóak.

Előnyök:

könnyen beépíthető,


hamar felmelegszik,

tiszta,

egyszerű kezelni.


Hátrányok:

nincs parázs, így nincs füst,


füstölő dobozzal  érhető el a füstös íz,

alacsony hőmérsékleten kevésbé működnek jól.


Kinek ajánlott?

Annak, aki egyszerű kezelhetőség mellett arra vágyik, amit a benti tűzhelyén is megkap. Nem füstöl, tiszta, de mégis a szabadban használható.


Offszet sütők

hőszabályzáshoz, hőntartáshoz viszonylagos rutin kell,

A  gömbgrill mellett szintén nagyon elterjedt forma. A két térből álló sütők egyik felében a faszén vagy a fák égnek el, a másik nagyobbik részben pedig az előzőből átkerült hő és füst hatására készülnek el az ételek.

Előnyök

rendszerint jól tartják a hőt,

alkalmas grillre és bbq-ra i,

valódi füst.

Hátrányok:

hőszabályzáshoz, hőntartáshoz viszonylagos rutin kell,


állandó felügyelet mellett használható,

csak minőségi fával vagy faszénnel használható, aminek az ára elég borsos,


Kinek ajánlott?

Azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos füstös ízt, szeretnek kísérletezni az ízekkel és a fa vagy faszén hangulata elengedhetetlen a számukra.

Nyílt égésterű, négyzetes sütők


A faszenes grillek romantikus hangulatot teremtenek, így a grillezés többé már nem csupán egy étkezés, hanem élményekben gazdag program családja és barátai számára. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a füstös ízt, a faszén illatát, és nem sietve akarnak egy ebédet összedobni.
Léteznek hagyományos kivitelű, fix rácsból, vagy sütőlapból álló grillek és az úgynevezett argentin grillek, melyek egyre népszerűbbek Magyarországon is. Ezek a grillek emelőszerkezettel ellátott rácsokkal készülnek, egy vagy kétrácsos kivitelben. A lényeg az emelőszerkezetben rejlik, amivel mindig az étel illetve a sütés fázisnak megfelelően tudjuk szabályozni a hőbevitelt.
Többnyire lenyitható az elejük, samottal vannak bélelve,a fa vagy faszén hője így csak felfelé tud szállni.
A hagyományos és az argentin grill közös jellemzője, hogy erős acélszerkezetűek, amik jól viselik a magas hőmérsékletet.

Létezik rozsdamentes acélból készült argentin grill is, például az itt található MRK Gastronomia kéttálcás argentin grill:

https://www.rozsdamenteskertibutor.hu/p/rozsdamentes-argentin-grill/

Előnyök

a samotozott példányok jól tartják a hőt, illetve csak a hús irányába engedik,

valódi füst.

Hátrányok:

hőszabályzáshoz, hőntartáshoz viszonylagos rutin kell,

állandó felügyelet mellett használható,

csak minőségi fával vagy faszénnel használható, aminek az ára elég borsos.

Gömbgrill

A gömbgrill az egyik legnépszerűbb grill típus, és általában a legolcsóbb is.  Rengeteg gyártó kínálatában megtalálható ez a grill típus.

Előnyök:

könnyű, olcsó


valódi füst


Hátrányok:

nehéz a pontos hőt szabályozni és tartani,


nehéz a faszenet utánpótolni

nagyon sok a gyenge minőség a piacon.


Kinek ajánlott?

Aki szereti magával vinni a természetbe, egy kirándulásra, horgászatra a grillezés élményét

Kamado

A különleges tojás formájú kerámia grillek szerte a világon egyre több hívet szereztek maguknak, mivel a grill és bbq ételek ugyanúgy elkészíthetők benne és egyfajta kemencés ízvilág köszön vissza a bennük elkészített ételeken

Előnyök:

magas hőfok elérhető,


több funkciós,


modern kinézet.


Hátrányok:

meglehetősen drágák,

nagy súlyok és a kerámia miatt nehezen szállíthatóak

meglehetősen kicsi rács


Kinek ajánlott?

Annak, aki szereti a modern dolgokat, szereti a faszenes grillek ízvilágát és egyszerre nem süt sok ember számára.

Összefoglaló:

Az itt felsorolt grill típusok a legelterjedtebbek, használatukhoz nem szükséges egyetemi végzettség, viszont egy közepes méretű baráti társaság számára ideális mennyiségű, ízletes grill és bbq fogásokat lehet velük készíteni!